RSS Feed

O namenskoj čokoladici i izneverenim očekivanjima

Posted on

Već duže vremena pokušavam da se nakanim da skuckam tekst o ovome, ali kako sam kratka sa: a) vremenom b) živcima c) koncentracijom d) sve navedeno; obično sam svoje zajedljive, ali opravdane zamerke na ovo o čemu danas pišem iznosila na Twitteru. Nekako mi komotnije.

Sigurno ste zapazili kapmanju kompanije “Bambi” kojom se promoviše njihov novi brend, “Well Be”, i to linija nečega što oni nazivaju “funkcionalne i namenske čokolade”. Naravno da sam bila zaintrigirana. Ipak sam ja čokoholik, i to nelečeni. Čim sam ih nakon par dana opazila u lokalnom supermarketu, zaletela sam se ka njima, onako, prepuna entuzijazma. Zgrabih prvu čokoladu sa gomile. Well Be “Wake Up”, crna čokolada sa kofeinom.

IMG_2014121122385

Zadovoljna dizajnom i gramažom od 50g, smeškajući se, strpljivo sam gledala listu sastojaka na poleđini. Moj tadašnji izraz lica koji je bio u fazonu “Ovo je početak jednog divnog prijateljstva”, ubrzo se pretvorio u… u ovo.

you-disappoint-me_o_1022355

U čemu je reč? Čokolada koja se zove “Wake Up”, koju sam proizviđač naziva “namenskom” i “funkcionalnom” i na čijoj ambalaži napominje da sadrži kofein, aludirajući na stimulativno dejstvo istoga, ima manje kofeina u sebi od čaše najobičnije Coca Cole. What. Da. Fuq? Naime, 100g ove čokolade sadrži maksimalno 40mg kofeina. Pakovanje je od 50g, što znači da je sadržaj kofeina 20mg. Serving size (opet po navodima proizvođača) je 25g, tj 10mg kofeina. Čaša CC ima 34mg kofeina. Naravno, da celo pakovanje bude kompletno, čokolada je sa ukusom kafe. Dakle, ne sadrži kafu, već samo njenu aromu.

Selection_003

Baš kao što ni “Antitress” čokoladica istog proizviđača ne sadrži ribizlu, već samo njenu aromu, kao i 1% komadića maline. Ali hej, dodat je niacin, pa hajde da je nazovemo “Antistress”. Količina niacina koju preporučuje američka FDA je od 14-16mg dnevno. WellBe kaže da 50g ove čokolade sadrži 30% dnevnih potreba za ovim vitaminom. Hajde da kažemo da je to 5mg.

5mg niacina. Koliko ima i oko 75g piletine. 50g kikirikija. 1 jedina šolja kafe ima oko 30mg.

Štaviše, ako niste vegan / vegetarijanac, realno, ne postoji razlog da se brinete da li ćete uneti dovoljno niacina tokom dana. Sva je prilika da ćete uneti i više od preporučene dnevne količine. I u tom kontekstu, jedna čokoladica sa 5mg niacina neće napraviti ama baš nikakvu razliku. Pa u čemu je problem?

Problem je u tendencioznom marketingu. Problem je u kampanji koja običnu čokoladicu sasvim prosečnog sastava (barem kada su crne čokolade sa preko 60% kakao delova u pitanju) predstavlja kao nešto što će unaprediti vaše zdravlje.

_57c8a1a431a592af806925e57258202f

Neće.

Da li kofein ima stimulativno dejstvo? Da, apsolutno. Da li kofein u dozi u kojoj se nalazi u čokoladi ima stimulativno dejstvo? S obzirom da i obična mlečna čokolada sadrži kofein (oko 20mg na 100g, crna duplo više), da, ali ta razlika je toliko neznatna i, što je najbitnije, nedovoljna da proizvod reklamiraš na takav način.

Analogno tome, količina niacina, tj nikotinamida u “Antistress” čokoladici je toliko beznačajna, da neko ko se uravnoteženo hrani navedenu količinu niacina “ušmrkne” tokom običnog obroka..

Sve ovo nas sada dovodi na jednu drugu priču. Naime, nije ovde reč o Well Be čokoladicama, koliko o “label dressing” praksi tog proizvođača. Sledeći njihovu logiku, apsolutno svaku namirnicu možemo nazvati “funkcionalnom” i “namenskom”. Da li je u pitanju prevara? Ne, pošto kupac zaista dobija čokoladicu sa određenom količinom, recimo, kofeina. A kofein ima stimulativna svojstva. Samo što je kofein u količini nedovoljnoj da to svojstvo ispolji. Ali je očigedno sasvim dovoljno da Bambi taj proizvod reklamira kao “namenski” (a jasno je šta je namena) i da mu cepne cenu, pomalo drsko previsoku za domaće uslove.

Kada podvučemo crtu, tržište je postalo bogatije za liniju čokoladica koje su zaista ukusne (Bambi je mnogo radio na tome, i što se ukusa tiče, nemam ama baš nikakvih zamerki, svaka čast), a koje su obogaćene određenim sastojcima, inače lako dostupnim, ali u izuzetno malim količinama. Najzad, te čokoladice neće napraviti ama baš nikakvu razliku što se vašeg zdravlja tiče, osim što će vam olakšati novčanik.

Suma sumarum, dragi Bambi, nastavi da praviš čokolade, odlično ti ide, ali aman zaman, prestani da glumiš ludilo.

About Conniving Ivy

Fitness enthusiast prone to extreme experimenting in dieting and nutrition. Resident slave master at local gym. Motto: "train like tomorrow's your cheat day!"

Leave a comment