RSS Feed

Svašta nešto I

Posted on

Da mi je jedan jedini evro za svaki moj pokušaj da objavim novi tekst na blogu prethodnih nedelja, svakako ne bih bila milioner, ali bi one prelepe New Balance patike što ošmeknuh pre par dana na Internetu bile moje. No, dobro.

I zaista, mnogo toga se izdešavalo u mom životu prethodnih meseci, i u svim tim silnim razmišljanjima o budućnosti, nekako se izgubilo vreme koje sam posvećivala ovom blogu… No, ako se moji planovi ne izjalove (a valjda sam dovoljno zrela osoba da sebi ne postavljam nerealne ciljeve), sva je prilika da će ovaj blog takođe prosperirati, pošto je ideja da ovo (a pod „ovim“ smatram trening i coaching) postane moja prava i prva profesija, a ne samo hobi kojem posvećujem nezdravo mnogo svog slobodnog vremena.

No, da ne tupim previše o ličnim stvarima, pošto znam da to nije nešto što vas interesuje. 🙂 Pa za početak, hajde da vidimo šta vas to interesuje, tj kakve je sve pretrage Google upućivao na ovaj blog.

stvarno?

stvarno?

Pre svega, leto za sobom pored visokih temperatura donosi i neke bolesne trendove, a jedan od još uvek aktuelnih je „thigh gap“. O tome sam već pisala, neću da se ponavljam. Samo ću napomenuti jednu stvar: juriti nešto, uprkos tome što nemamo predispozicije za to dovodi do niza frustracija. Thigh gap je sranje, cela ta ideja da se nečiji fizički izgled svede na postojanje te anatomske osobenosti je retardirana i omalovažavajuća za svaku žensku osobu, i ja, kao autor ovog bloga, ne želim da imam ikakve veze sa tim.

Drugi poražavajući trend je oslikan u Google upitu „unos 1000 kcal rezultati za mesec dana“. Rezultati? OK. Evo ti rezultati. Suva koža, gubitak kose, izostanak ciklusa, „moždana magla“, smanjena produkcija tiroidnih hormona, usporavanje metabolizma, skok kortizola, opadatanje imuniteta, malaksalost, opšta slabost, sinkope, palpitacije, poremećaji sna, razdražljivost, depresija, gubitak seksualne želje, gubitak mišićne mase i još mnogo toga. Srećom, postoji terapija: roditelj, dečko / devojka, drug / drugarica koji će ti zalupiti šamarčinu kada ti takva ideja padne na pamet.

A bilo je i onih „uravnoteženih“ pitanja. „Vežbe za napucane butine“. Ako govorimo o hipertrofiji, onda su to iskoraci (sve varijante), split čučanj, prednji čučanj, Zercher čučanj, bugarski split čučanj, i omraženi iskoraci na klupu. Pa biraj. Izbegavati leg extension, pošto ume da zezne koleno.

A imali smo i pitanje o Crossfitu, tj o načinu ishrane tokom bavljenja istim. O CF ću napisati jedan detaljniji post u najskorije vreme (obeeećaaavaaam!), ali što se konkretnog pitanja tiče… Ljudi iz CF HQa sugerišu jedan način ishrane koji je… po mom mišljenju diskutabilan. Moj savet što se ishrane tiče je prilično uopšten. Što više kvalitetne i neobrađene hrane. Dovoljno proteina, zdrave masnoće i ugljeni hidrati u količini koja će predstavljati adekvatno „gorivo“ za naporne treninge. UH idealno grupisati pre i posle treninga, a na dane odmora, držati ih na nivou do 100g dnevno, uz povećanje unosa zdravih masti. Sve ostalo o čemu se piše je „woo“ i pseudonauka.

slide1

Okej, to je to što se tiče vaših pitanja. Druga stvar o kojoj bih malo da rantujem je aktuelna „afera“ sa omiljenim doktorom Opre Vinfri, čuvenim američkim TV „personalitijem“ i liku kojem slepo veruju milioni Amerikanaca. Već pogađate, dr Oz.

we're in the money

we’re in the money

E, sad, svako ko ima gram mozga, a bio je u mogućnosti da pogleda njegovu emisiju, takvom je već na prvu loptu jasno o kakvom je sranju reč. Ukratko, čovek je prodao svoju medicinsku etiku zarad šake dolara i želje da bude obožavan, pa je svoj šou pretvorio u jedan gigantski informercial a la Lea Kiš.

"nisam lekar, ali mogu da preporučim tableticu za Vas!"

“nisam lekar, ali mogu da preporučim tableticu za Vas!”

Samo što je Lea Kiš, Lea Kiš, TV ličnost, dok Memet Oz nastupa kao lekar, te samim tim njegove reči imaju znatno veću težinu. Nije isto kada vam o Herbafast sranju trabunja gorepomenuta i kada jedan lekar koji je završio Ivy league koledže, kaže da su određene tablete „magične“ kada je topljenje masti u pitanju.

dr.-oz-weight-loss-pills

Zbog svega toga, dr Oz se našao pod teškom vatrom, te je bio prinuđen da se pred američkim Senatom brani od više nego opravdanih kritika, u čemu baš i nije uspeo, pa je postao tema podsmeha kod velikog broja Amerikanaca i onih koji znaju „njegov rad“. Mi ostali smo ostali prilično ravnodušni. Ne postoje „magične pilule“. Postoje samo bezobzirni i besramni likovi poput Memeta Oza. A postoje i ovce. A dokle god postoje ovce, biće i šišanja.

I treća stvar na koju bih samo kratko da se osvrnem, tiče se treninga sa većim težinama i hipertrofijom i dobijanjem na snazi. Možete imati najbolji trening plan na svetu, sa savršenom periodizacijom, idealnom šemom serija i ponavljanja, strateški planiranim deload nedeljama. Možete biti super motivisani i „nafurani“ da ojačate. Ali ako vam izostaju rezultati i ne jačate, definitivno ne jedete dovoljno. Pojačajte unos ugljenih hidrata, pazite da unosite dovoljno proteina i kvalitetnih masnoća i odmarajte svaki put kada vam se ukaže prilika. I to je to.

Toliko za ovaj put. Čitamo se uskoro.

Ivy 😉

About Conniving Ivy

Fitness enthusiast prone to extreme experimenting in dieting and nutrition. Resident slave master at local gym. Motto: "train like tomorrow's your cheat day!"

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: