RSS Feed

PP 006 – Kretanje

Posted on

Do ovog teksta ste, barem se nadam, uvideli značaj i dobrobiti adekvatne hidratacije, kvalitetnog odmora i unosa raznovrsnih, prirodnih namirnica. Takođe, ukoliko ste do sada bili fizički neaktivni, trebalo bi da ste uveliko preležali svoju “prvu veliku upalu mišića”. A ako ste iskusan vežbač, sigurno ste se podsetili da naizgled obične i jednostavne bodyweight vežbe itekako umeju da budu iscrpljujuće.

Današnji zadatak je u suštini jednostavan, ali će od vas tražiti određeni stepen odricanja.

Zadatak: brza šetnja u trajanju od 60 minuta dva puta nedeljno

Deluje jednostavno? Mislite da to već uveliko radite? Razmislite ponovo. Hajde da vidimo šta podrazumevam pod ovim “brza šetnja”. Pre svega – šetnja brzim hodom, prosečne brzine od oko 6 km/h, bez pravljenja dužih pauza. Ukoliko ste u mogućnosti da birate, tj živite u brdsko-planinskom kraju, birajte rutu koja sadrži i uspone i padove. Ukoliko živite u ravnici, menjajte tempo svakih par minuta.

pp007

Ukoliko imate telefon baziran na Android OS koji ima GPS, preporučujem vam aplikacije MapMyWalk i Sports Tracker. U svakom trenutku ćete imati informaciju kojom brzinom se krećete i koju distancu ste prevalili. Ukoliko pak, nemate Android na svom telefonu, svoju maršrutu možete odrediti unapred na vašem računaru, koristeći neki od brojnih sajtova koji koriste Google Maps databazu, a računaju distance od tačke A do tačke B do tačke C… Ma, ukačićete već kako to funkcioniše. U svakom slučaju, kako nam je cilj da se krećete brzinom od 6 km/h, za očekivati je da za sat vremena pređete upravo 6 kilometara.

Ali, Ivy, ja već dosta vremena provodim u gradu, van kuće u pokretu?

Da se razumemo: tročasovni šoping sa jednog na drugi kraj grada nije brza šetnja. Ma koliko kilometara prevalili. Naročito ako ga presečete na par mesta sa “kaficom” ili “nesicom”.

Suština je u kontinuiranom, besprekidnom kretanju. Jedini odmor koji tolerišem je čekanje na pešačkom prelazu.

Ali Ivy… to je dosadno.

Nije dosadno. Naprotiv. Idealna prilika da se “osamite” na sat vremena. Stavite slušalice na uši, slušajte omiljenu muziku, pustite da vam misli odlutaju negde, opustite se. Ili još bolje, skinite na telefon ili mp3 plejer neku audio knjigu. Edukujte se usput. Ma, nebitno je kako ćete da iskoristite tih sat vremena.

Ali Ivy… čemu sve to?

Pre svega – duge i brze šetnje su odličan način za sticanje i održavanje generalne fizičke spreme. Deluje bezveze, kao da trošite previše vremena na nešto što nije nužno toliko naporno? Radije biste da odradite 10 minuta jakog treninga?

E pa, ne može. Šta, onda da ostatak dana visite na FaceBooku i Twitteru ili da gledate televiziju? Vidite… ne samo da hoću da vas nateram da steknete neke zdrave navike; hoću da vas nateram da maksimalno potisnete loše.

Jeste. Tražim od vas da ranije legnete da spavate, a ne da svesno i namerno sebe lišavate odmora i sna da bi odgledali neki film ili seriju ili visili na Internetu. Internet može da čeka. I jeste. Tražim od vas da dva puta tokom nedelje dignete svoje cenjene guzice iz fotelje i pokrenete ih. Na štetu FBa. Na štetu vašeg komfora. Ali za vaše dobro.

Varijacije na temu: ukoliko vam nije dovoljno teško, možete na sebe staviti ranac u koji ćete staviti od 2 do 10kg brašna ili šećera. Šetnja će biti daleko interesantnija, a usput ćete dodatno ojačati. Ukoliko ste u  mogućnosti, birajte off-road staze. Ako niste, nema veze. I urbani blokovi su sasvim OK.

Znači, da rezimiramo. Dva puta nedeljno, sat vremena brze šetnje, tempo minimum 6 km/h. Nabijte sluške na uši, flašicu sa vodom u torbicu ili u ruke i napred.

Pokrenite se.

Ivy

 

About Conniving Ivy

Fitness enthusiast prone to extreme experimenting in dieting and nutrition. Resident slave master at local gym. Motto: "train like tomorrow's your cheat day!"

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: