RSS Feed

Sitnice koje život znače

Posted on

Informacije o načinu treninga i ishrane su relativno lako dostupne na internetu. Postoje hiljade i hiljade različitih dijeta, trening rutina i sistema, i kada se podvuče crta, za šta god da se odlučite, nećete napraviti grešku. Istina, vaši rezultati možda neće biti optimalni, ali će ih biti.

Istina, na ovom blogu „guram“ sistem koji je ne samo meni, već mnogima dao fantastične rezultate (a to je sistem intervalnog posta, tj intermittent fasting, u kombinaciji sa fundamentalnim vežbama snage koje uključuju kompleksne vežbe sa šipkom), ali ukoliko se odlučite za neki drugi sistem ili metod ishrane – i to je savršeno OK. Kao što rekoh već zilion puta, nismo svi isti. Treba pronaći kombinaciju koja nam najviše odgovara i biti uporan. A rezultati će već doći.

Anyhoo… Ovaj tekst se bavi detaljima koji na duže staze mogu predstavljati razliku između slabih, prosečnih i odličnih rezultata, kao i između ojačanog mišića i povrede. Govorimo o nekim naizgled trivijalnim stvarima, a suštinski izuzetno bitnim.

Odeća

OK, ovo je stvarno no-brainer. Nebitno je da li ćete se odlučiti za kompresivne pantalone koje će pružiti podršku donjem delu leđa ili komotnu trenerku ili šorcić – bitno je da vam bude prijatno dok vežbate. I da delujete pristojno u tome, naravno. Ma šta vam YT govorio, devojke u gaćicama i tangama rade samo kada je u pitanju neki photo shooting. Keyword u ovom slučaju je: higijena.

Rukavice i zaštita od žuljeva

E, ovo je već malo komplikovanije. Kada sam tek krenula u teretanu, rukavice su mi bile neizostavni deo opreme. Na stranu što su koliko toliko čuvale moje lepe dlanove od surovih gvozdenih šipki, određeni modeli rukavica su se sasvim fino nadovezivali na urođenu žensku pasiju prema aksesoaru. I to proizvođači obilato eksploatišu. Postoje „muški“ i „ženski“ modeli, frotirske, mrežaste, pamučne, kožne, šarene, jednobojne… Ali za našu priču je dovoljna podela na one sa steznikom za ručni zglob i one bez njega. Ove druge su korisne jedino ako se bavite biciklizmom u slobodno vreme. Dakle, ako su vam već neophodne, onda pazarite model koji ima kaiš kojim se fiksira ručni zglob.

rukavica za vežbanje koja ima i steznik za zglob

Ako ste pažljivo čitali tekst, primetili ste da sam rekla da sam rukavice koristila tek kada sam krenula u teretanu, što jasno implicira da ih više ne koristim. I to iz više razloga. Pre svega, nisu učinile skoro ništa da spreče nastajanje žuljeva. Drugo, otežavale su izvođenje vežbi zbog neprirodnog odsustva kontakta dlana sa spravom. Treće, stvarno je smor prati ih nakon svakog treninga. Četvrto, zbog odsustva „osećaja“ šipke u rukama, neće učiniti skoro ništa za jačanje vašeg stiska, što će predstavljati problem kod drugih vežbi. Peto, stvarno, ali stvarno je smor prati ih nakon svakog treninga. Znam da sam to već rekla, ali moram da ponovim.

Nešto više od mesec dana praktikujem drugi metod „zaštite“ dlanova, kojim sam prezadovoljna. Naime, ne koristim rukavice. Nikada. I mislim da suštinski nisu ni potrebne ako naučite kako pravilno da uhvatite šipku (obratite pažnju kako majstor Rippetoe to demonstrira u videu iznad). Ono što može biti korisno je da fiksirate ručni zglob kada radite vežbe sa potiskom (benč, presa za ramena npr., kao i druge vežbe u kojima je bitna karpalna stabilnost. Za tu svrhu koristim najobičniji papirni flaster za fiksiranje, širine 5 ili više cm (može se kupiti u svakoj apoteci). Stisnete pesnicu, obmotate nekoliko puta i to je to. Ukoliko vežba to zahteva, koristeći papirni flaster širine 3cm možete bandažirati srednje falange šake (središne kosti na prstima).

papirni flaster – praktičan i efikasan

Pored zaštite dlanova, flaster se može koristiti i kao efikasna zaštita vaše potkolenične kosti kod izvođenja mrtvog dizanja ili rumunskog dizanja, tj svih vežbi kod kojih šipka treba da „klizi“ uz i niz potkolenicu.

Gurtne

Ukoliko vam je stisak slab, pre ili kasnije ćete doći u situaciju kada će vas ruke izdati. Primera radi, kod mrtvog dizanja, možete doći u situaciju da vaša leđa mogu da podignu recimo, 70kg sa tla, ali jednostavno nemate snage u šakama da držite šipku sa tolikim teretom. Iako je stisak, tj hvat nešto na čemu morate da radite, kao privremeno rešenje gurtne mogu biti od velike koristi.

pravilno postavljena gurtna

Korišćenje istih će efikasno smanjiti opterećenje koje trpi vaša šaka i preneti ga na zglob, tako da ćete moći da radite vežbe „punim kapacitetom“. Ali i ovde mala napomena – koristite ih samo sa velikim težinama i radite na jačanju stiska. Znate kako kažu, „lanac je jak onoliko koliko je jaka njegova najslabija karika“. Radite na jačanju te karike.

Pojas

Koristimo ga uglavnom kod čučnjeva i mrtvih dizanja, gde ima potpornu ulogu. Njegova prevashodna funkcija je da vrši pritisak na abdomen tokom izvođenja čučnja, a tokom podizanja tereta sa tla, čuva kičimu. Iako deluje kao deo opreme bez koga se ne može, to nije slučaj. Ukoliko vaš trening podrazumeva progresivno povećanje opterećenja i ukoliko vam je tehnika dobra, vrlo je moguće da vam pojas zapravo i ne treba.

kvalitetan pojas je iste širine svom svojom dužinom i možda vam uopšte nije potreban

Štaviše, stekla sam utisak da on vrši više psihološku funkciju kod vežbača koji rade sa većim težinama, koji se valjda plaše da će kičma da im pukne kao grisina ako podignu nešto teže od 30kg sa tla. Pored njihove plašljivosti, to pokazuje i elementarno nepoznavanje prave funkcije pojasa… Najgore od svega, utisak je da i mnogi proizviđači to ne kapiraju baš najbolje, pa se kod nas uglavnom mogu naći pojasevi koji su znatno širi na leđima, nego napred… Što je glupo iz više razloga, no o tome detaljnije neki drugi put.

Obuća

Na kraju, obuća. Verovatno najbitnija stavka, važnija čak i od pojasa, gurtni i rukavica zajedno. Kada birate obuću za trening u teretani, od vas tražim da zapamtite samo jednu jedinu rečenicu: obuća za trčanje se ne nosi u teretanu.

Adidasov model sa blago podignutom petom i metatarzalnim ojačanjem

Dakle, ako radite sa opterećenjem, u širokom krugu zaobiđite sve te fensi šmensi patike sa vazdušnim đonom, specijalnim komorama, oprugama, federima, punjenjima, čime sve ne. Đon patike mora da bude čvrst. To je prvo i najbitnije. Lično, preferiram da đon bude što ravniji, mada je ok i ako je đon malo deblji na peti (to će kod nekih vežbi povećati angažovanje kvadricepsa i pomeriti kolena napred). Poželjno je da imaju povećani pritisak na metatarzalnom delu noge, pošto na taj način smanjuju mogućnost „kretanja“ noge unutar patike, tj noga je čvrsto fiksirana.

čvrst i rigidan đon omogućava kvalitetan transfer energije i povećava stabilnost

Zašto je to bitno? Tvrd đon i fiksirana noga omogućavaju kvalitetan transfer energije od stopala ka gornjem delu tela, nebitno da li radite čučanj ili gubite vreme na leg press mašini. Postoje brojni modeli patika dizajniranih specijalno za rad sa tegovima, ali su i obične „čaktejlorke“ tj „starke“ sasvim, sasvim OK. I ja ih koristim.

“stara škola” sa kojom nema greške

Šta čekate? Go and get your game face on! 😉

About Conniving Ivy

Fitness enthusiast prone to extreme experimenting in dieting and nutrition. Resident slave master at local gym. Motto: "train like tomorrow's your cheat day!"

2 responses »

 1. E, bože, kao da smo pričale danas, jer sam baš htela to da te pitam! Imam rukavice (bez dobre podrške za zglob, manje bitno), i takve sam žuljeve baš danas dobila, da samo čekam da mi sutra na treningu puknu. prvi put sam pomislila da mi samo odmažu, jer mi stisak nije čvrst.

  Reply
  • Meni se polako zamiruju, pošto sam baš počela da vodim računa kako hvatam šipku i da koristim gurtne čak i na vratilu kada se istežem. Jedini trenutak kada osećam da mi trebaju je kada radim nabačaj na ramena, zbog rotacije šipke u rukama. To bi bilo lako rešeno upotrebom krede (koju koriste gimnastičari), ali nisam sigurna koliko bi vlasnici teretana blagonaklono gledali na “bele” šipke. 🙂
   U međuvremenu, ovo može da pomogne (isprobano 😉 ):

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: