RSS Feed

Review: Twinlab 100% Whey Protein Fuel

Posted on

Svetska ekonomska kriza se prilično surovo ophodi prema svima nama, naročito ako imamo tu ludu (ne)sreću da  živimo u Srbiji i da nam životni standard pada brže nego samopouzdanje Novaku Đokoviću nakon što protivnik napravi brejk. Zato i ne čudi što se svi trudimo da prođemo što je moguće jeftinije. Hranu kupujemo na čekove i odloženo plaćanje, “Kina majka” nas uredno oblači već godinama, a račune plaćamo tek kad stigne opomena pred isključenje (“Morate da platite. Ali ovaj put srsly. Srdačno, Vaša (lulz) EDS”).

Elem, kako cene svega drastično skaču, ni suplementi nisu pošteđeni redovnih “usklađivanja” i poskupljenja. Primorani smo da pravimo liste prioirteta kada su dodaci ishrani u pitanju, a jedan od njih je svakako whey protein. O značaju wheya tj proteina surutke ne treba trošiti reči, počev od njegovog uticaja na opšte zdravlje i poboljšanje funkcionisanja imunog sistema, pa do uloge koju whey ima kod ozbiljnijih vežbača, bez obzira da li im je cilj da smršaju ili da nabace mišićnu masu. A nije preterivanje reći da je whey najčešće jedina poslastica koju neko na definiciji ima.

Jedan od nesumnjivo kvalitetnijih whey proteina koji se može naći kod nas je i whey renomiranog američkog proizvođača Twinlab, iz njihove čuvene “Fuel” serije. U pitanju je 100% Whey Protein Fuel. Imala sam priliku da testiram ukus vanile.

Twinlab 100% Whey Protein Fuel – Vanilla Slam

Pre svega, sastav. U pitanju je mešavina koncentrata i izolata proteina surutke, koji je i jedini izvor proteina u ovom prahu (pretpostavljam da je udeo koncentrata veći, s obzirom na popularnu cenu). To ga čini pogodnim za konzumiranje odmah nakon treninga, kada vašim mišićima treba brz oporavak i “krpljenje”. Idealan bi bio izolat ili hidrolizat, ali i ova mešavina fino funkcioniše. Jedna merica nosi solidnih 25g proteina surutke, svega 2 g masnoća, ali i 4g ugljenih hidratata. Zaslađivači su sada već standardni: sukraloza i acesulfam-K (proizvođači suplemenata sve više izbacuju aspartam kao opciju), a tu je i soja-lecitin. Nažalost, Twinlab nije dodao i enzime koji bi olakšali varenje laktoze, tako da oni sa osetljivijim crevima mogu imati blaga nadimanja tu i tamo.

solidnih 25 g proteina surutke po dozi

Rastvorljivost i ukus. Što se rastvorljivosti tiče, bez ikakvih zamerki. Fini proteinski prah se bez većih problema u potpunosti rastvorio u 2.5 dl hladne vode, uz svega 8-10 sekundi mućkanja u šejku. Pene je bilo zanemarljivo malo, a taloga i tragova po zidovima šejkera nije bilo uopšte, što je sjajna stvar. Miris je sasvim na mestu, a ukus koji sam imala prilike da probam, “Vanila Slam” zaslužuje sve preporuke. Vanila je blaga, ne preterano slatka (zamka u koju proizvođači često umeju da upadnu), i mišljenja sam da bi čak i 2 dl vode bilo sasvim dovoljno. Verujem da bi mešanje sa mlekom umesto vode dovelo do pravog vanila milk šejka, ali funkcija whey proteina se u potpunosti ispoljava jedino ako se isti meša sa vodom koja neće usporiti njegovu apsorpciju, tako da… To nećemo isprobavati. Vi koji ste na masi, by all means, samo napred.

Efikasnost: kategorija koju je nemoguće utvrditi na osnovu jedne jedine merice proteina. Zapravo, to nije moguće utvrditi ni nakon jedne cele kante, čak i pod uslovom da je ostatak ishrane onakav kakav treba da bude i u skladu sa našim ciljevima.

Zaključak: odnos cena-kvalitet nameće Twinlab 100% Whey Protein Fuel kao “best buy” opciju na srpskom tržitu. Za nešto manje od 6000 dinara možete kupiti kantu od 5 funti libre, tj oko 2.25 kg, koja će vam trajati duuugo. Ukoliko vam se to čini kao mnogo novca, 100% Whey Protein Fuel je dostupan i u budget-friendly pakovanjima od 908g i 454g, kao i u pojedinačnim dozama (što je ubedljivo najskuplja varijanta). Slična opcija bi bila Scitec 100% Whey Protein Professional, koji je dostupan u interesantnijim ukusima, ali nekima može predstavljati problem što je ukus daleko intenzivniji. Konkretno, moj glas bi ipak išao Twinlabovom proizvodu, pošto mi je Scitecov protein presladak.

U svakom slučaju, od mene jedan veliki thumbs up i ocena 8.5 od 10. 😉

Advertisements

About Conniving Ivy

Fitness enthusiast prone to extreme experimenting in dieting and nutrition. Resident slave master at local gym. Motto: "train like tomorrow's your cheat day!"

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: